dijous, 8 de setembre del 2011

DISCONFORMITAT AMB COM S'IMPLEMENTA L' ERO

El passat dia 1 de setembre, RRHH i les diferents Direccions van començar a comunicar als treballadors afectats per l'ERO temporal la suspensió del seu contracte. No entenem els criteris de selecció d’alguns dels afectats inicials, però encara menys perquè se'ls hi comunica que segurament serà fins desembre de 2012.

L'esperit del pacte que vam signar al Departament de Treball el dia 31 de juliol d'enguany era molt clar: estàvem davant un problema ECONÒMIC i per aquest motiu Treball acceptava que l'empresa no podia fer res més que reduir temporalment plantilla amb l'OBJECTIU d'ESTALVIAR sis milions d'euros en nòmines. Va ser molt explícit i va quedar palès que la voluntat d'ambdues parts era minimitzar l'impacte personal d'aquesta mesura i l'única forma de que això fos possible era que ens ho repartíssim entre tots en la mesura en que la organització de la feina ho permetés. Llevat dels que voluntàriament s'hi vulguin acollir i l'empresa pugui prescindir-ne, no cal de cap manera que ningú estigui afectat per més de 3 mesos.

La sorpresa però està en com s'està aplicant. En alguns casos sembla una mesura de "càstig" o disciplinària difícilment justificable. En altres casos s’està aplicant vulnerant directament la llei ja que cobrint el seu lloc hi ha contractes temporals que es renoven mes a mes. Aquest ERO no és l’instrument adient per prendre mesures disciplinàries per justificades que poguessin estar. Aquestes accions tenen un altre camí i no ho podem confondre.

A més de la possible arbitrarietat en la selecció dels afectats, correm el perill que Inspecció de Treball acabi tombant alguns dels expedients de l’ERO proposats per l’empresa. El resultat serà que hauran de pagar els endarreriments a aquesta gent i tornar-los a posar a treballar. La pèrdua econòmica que aquesta gestió  pot provocar a l’empresa es sumarà al dèficit pressupostari del Consorci i finalment s’haurà de tornar a ajustar per arribar a l’equilibri pressupostari exigit. Traduït al llenguatge normal significa que tot el que l’empresa es desviï per mala aplicació de l’ERO, ho pagarà la part social a partir del 2013. I ja sabem què significa això: més retallades a la nòmina i més drets socials perduts.

No ens podem permetre que una ERO mal gestionada ens perjudiqui encara més i ho haguem de tornar a pagar nosaltres. Aquesta és una “cançó” que ja ens coneixem massa be i és indignant. L'empresa  ha convocat a la Comissió de seguiment el dia 19 de setembre per analitzar els diferents casos i quan sigui el cas, tractarem de reconduir la situació pel be de tothom.
EL COMITÈ d’EMPRESA ( signants del Pacte )

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada