dijous, 8 de setembre del 2011

NOTA INFORMATIVA ERO – SETEMBRE-2011

Des de l'inici del tràmit de presentació de l'expedient de regulació fins el moment actual, els membres del Comitè d'Empresa hem estat informats irregularment i contradictòriament i ens hem trobat sempre amb fets consumats. Aquesta situació ha tingut un clar reflex en la capacitat dels membres del Comitè per informar acuradament de la situació en la que estàvem i per actuar "preventivament" davant les errades estratègiques.

Malgrat els inconvenients que aquesta autosuficiència comporta, l'actitud oficial no ha canviat substancialment. L'empresa pensa, l'empresa decideix, l'empresa comunica i l'empresa executa. Aquest tarannà posa difícil el que és fàcil i dificilíssim el que és difícil. Si a això afegim la dispersió i descoordinació de les diferents fonts "oficials" d'informació, el galimaties i el desconcert sorgeixen sense fer cap tipus d'esforç.


Per aquests motius volem intentar clarificar alguns punts que son objecte de dubte de forma majoritària i repetitiva:

            1.- Qualsevol persona que sigui citada per fer una entrevista amb algú de RRHH per tal de comunicar-li la seva entrada a l’ERO pot anar acompanyada d’algun representant sindical si així se sent més tranquil·la i recolzada.

            2.- L’ERO que l’empresa te aprovat per Treball és “SUSPENSIU”. Això significa que no pot acomiadar definitivament a ningú sinó que mentre duri el període de l’ERO – fins el 31 del XII del 2012 – pot aplicar-lo a qualsevol empleat. És l’empresa però, la que pot decidir, per motius organitzatius raonats, qui se’n va i per quant de temps. TOTS els afectats es podran tornar a reintegrar a la feina l’1 de gener del 2013 si no és que no s’han reincorporat abans.  

            3.- Aquesta capacitat legal que te l’empresa per decidir els noms dels afectats sense consultar ha portat a dues situacions. La més important és que ja s’han detectat casos d’inclusió a l’ERO per motius aliens a l’organització i estalvi econòmic, és a dir: irregulars. Legalment, haurem d’esperar a la primera reunió mixta de la comissió de seguiment fixada per Treball pel dilluns dia 19 de setembre – per posar sobre la taula les discrepàncies en l’el.lecció d’algunes de les persones afectades i sobretot, en el temps que hauran de quedar-se a l’atur. La segona conseqüència és que no sabem encara a quanta gent acabarà afectant l’expedient ni per quan de temps. Tenim la llista de persones afectades un cop els han realitzat l’entrevista, a pilota passada.

            4.- Tenim fins a finals de novembre per intentar reconduïr la situació i que ningú no es vegi sotmès a un ERO “disciplinari” ja que l’autorització de Treball no ha estat per fer “net“ a l’empresa – calgui o no calgui  sinó per estalviar els diners necessaris per arribar a l’equilibri pressupostari. En aquells casos que ens sembli que es pot estar cometent el que s’anomena “frau de llei” intentarem reconduir-ho. Passat aquest període, la majoria de discrepàncies acabaran a Inspecció de Treball.

            5.- Malgrat les manifestacions oficials de transparença en els criteris de selecció emprats per decidir qui entra a l’ERO, la realitat és força diferent i tenim a treballadors “escollits” sense cap criteri objectiu conegut.

            6.- Tenim el compromís de l’empresa que es mantindrà la proporcionalitat d’afectats entre les  diferents categòries professionals. Vetllarem perquè qualsevol temptació d’esbiaixar-ho més cap a un col·lectiu que cap als altres, no es tradueixi en un augment de la injustícia que ja suposa tenir l’ERO aprovat.

            7.-  Respecte a tots els que es vulguin rumiar acollir-se de forma voluntària a l’ERO els oferim també la possibilitat d’anar acompanyats per algun representant sindical. El motiu és que hem constatat que, en funció de qui fa l’entrevista, la informació pot agafar una caire totalment diferent i per tant, es pot acabar prenent una decisió amb supòsits erronis.

Una vegada feta la reunió amb l’empresa i de seguida que tinguem més informació  us la farem arribar. Si teniu més dubtes podeu posar-vos en contacte amb qualsevol membre del comitè d’empresa per aclarir-les.

Comitè d’Empresa ( signants del Pacte)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada